Учитель - не той, хто вчить, а той у кого вчаться

Меню сайту
Категорії розділу
Бесіди з техніки безпеки [29] Звичаї та повір'я рідного краю [20]
Дивосвіт навколо нас [27] Загадки і таємниці [12]
Із книги мудростей [15]
Калькулятор
Головна » Статті » Звичаї та повір'я рідного краю

Спаса

Дев'ятнадцятого серпня за новим сти­лем є свято Преображення Господнє, або Спаса. В цей день у церкві святять груші, яблука, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці.

Колись правовірні селяни до цього дня не їли садовими, бо це вважалося гріхом. Повернувшися з церкви, роди­на звичайно, врочисто сідала за стіл і розговлялася: їли яблука з медом запивали виноградним або яблуневим вином — «щоб садовина родила».

В середній смузі України від цього дня вже можуть починатися примо­розки, а тому й кажуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!».

Перед  Спасом  є  два  тижні   посту  -«спасівка».   Існує   легенда,   що   спасівка            це   є   продовження   Великого   посту.

Бог призначив для Великого посту де­в'ять тижнів, а святі отці почали про­сити Бога, щоб щось із тим зробив, бо для людей затяжко витримати такий довгий піст. Тоді Бог розділив той піст на дві частини: сім тижнів весною пе­ред Великоднем і два тижні в кінці лі­та — перед Спасом. Ось чому за на­родним віруванням у спасівку треба так само постити, як і у Великий піст,

Спаса — це день поминання мертвих родичів; за народною міфологією це третій виступ мерців на світ у весня­но-літньому сезоні; мерці з'являються на Страсний Четвер, на Зелені Свята і на Спаса.

З   етнографічного   нарису   Олекси

Воропая  «Звичаї  нашого  народу».



 

Категорія: Звичаї та повір'я рідного краю | Додав: Lilia (17.04.2014)
Переглядів: 421 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Погода
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2025
Безкоштовний хостинг uCoz